O ipotecă este un gaj asupra unui imobil. Adică un credit ipotecar înseamnă că iei bani de la bancă cu dobândă (împrumut), iar garanția că vei returna acești bani, devine un gaj al imobilului tău: casă, apartament, teren.
Un credit ipotecar(vezi și cele mai bune credite rapide nebancare) este de obicei perceput ca un împrumut pentru cumpărarea unei locuințe. În acest caz, ipoteca este un apartament (casă) cumpărat cu bani primiți de la bancă. Dar acesta este doar unul, deși cel mai comun tip de credit ipotecar.
De asemenea, poți ipoteca bunuri imobiliare pe care le deții deja și poți împrumuta bani de la bancă pentru un apartament sau o casă nouă. Mai mult, poți lua un credit ipotecar nu numai pentru achiziționarea de locuințe, ci și pentru repararea, construcția și alte scopuri, fără indicarea acestora.
Un împrumut ipotecar se emite fie printr-un singur acord, fie prin două: un contract de împrumut și un contract de ipotecă, adică la transferul unui imobil ca gaj către o bancă.
Imobilele sunt obiecte care sunt strâns legate de pământ și nu pot fi mutate în spațiu fără a le deteriora. Conform legii, iahturile sunt, de asemenea, bunuri imobiliare (deși se mută). Deci, dacă ai un iaht, îl poți ipoteca.
Ce trebuie să știi înainte de a contracta un credit ipotecar?
În mod obișnuit, un credit ipotecar necesită o sumă mare de bani și pentru o lungă perioadă de timp. Prin urmare, înainte de a lua, trebuie să răspunzi la următoarele întrebări:
Câți bani am pentru un avans și cât de mult trebuie să mă împrumut?
De regulă, în contractele de ipotecă există o condiție conform căreia trebuie să plătești o parte din cost, așa-numitul avans. De exemplu, trebuie să plătești 30% din costul unui apartament pe cheltuiala ta, iar 70% îți vor fi acordați de o bancă printr-un credit ipotecar. Și nu, nu îți recomand să iei un credit nebancar pentru plata avansului. Acele credite se iau pentru cu totul alte lucruri. Dacă vrei să te lămureși cu ele, am făcut câteva articole complete, în care îți explic când e cazul să aplici pentru un astfel de credit:
Ce parte din venitul meu sunt gata să dau băncii în fiecare lună pentru a rambursa creditul ipotecar și în ce perioadă pot face acest lucru?
- Estimează-ți veniturile și cheltuielile viitoare.
- Dacă plățile împrumutului depășesc jumătate din venitul anual, atunci există riscul de a nu putea plăti împrumutul.
- Fă-ți timp, fii pretențios și compară ofertele diferitelor bănci, studiază cu atenție termenii contractului. Asigură-te că înțelegi fiecare punct.
- Condițiile generale pentru toți clienții, cum ar fi drepturile și obligațiile debitorului și ale împrumutătorului, sunt prevăzute în contract în text simplu.
Credite ipotecare. Cum voi rambursa?
- Plățile creditului ipotecar constau din două părți: plata unei părți din suma împrumutului (datoria principală) și dobânda la împrumut.
- Nu uita de restul cheltuielilor: va trebui să plătești taxa de stat pentru înregistrarea de stat a ipotecii și să plătești asigurarea bunului ipotecat.
Creditele ipotecare sunt rambursate cu plăți diferențiate sau anuități.
- Plăți diferenţiate. Rambursezi o parte fixă din principal în fiecare lună plus plățile dobânzii pentru partea restantă a datoriei. În fiecare lună, plata scade, iar pe întreaga durată a împrumutului, cheltuiești mai puțin pe dobândă decât cu plățile de anuitate. Dar la început, plățile împrumutului vor fi semnificativ mai mari în comparație cu plățile de la sfârșitul termenului.
- Plăți de anuitate. Plătești sume egale în fiecare lună. Rambursezi treptat datoria principală: ponderea acesteia în plata anuității crește în fiecare lună, iar suma dobânzii pentru următoarea lună de utilizare a creditului, scade în consecință. Cu o sumă fixă de plată a împrumutului, este mai convenabil să-ți planifici propriul buget.
Metoda de plată pentru un credit ipotecar este oferită de bancă și indicată în contract. Prin urmare, studiază cu atenție condițiile diferitelor bănci și alege ceea ce este mai convenabil pentru tine. De asemenea, banca este obligată să-ți ofere un grafic cu informații despre sumele de rambursare a principalului și dobânzilor și asupra datelor plăților (sau o schemă de determinare a acestora) și să denumească suma totală a plăților pe durata contractului.
Când merită să iei credite ipotecare?
Conform creditreview.ro în unele circumstanțe de viață este posibil să nu aștepți cele mai bune prețuri, ci să iei obiectul de interes aici și acum. În plus, poți cumpăra o locuință chiar acum dacă dezvoltatorii oferă o reducere de 15-20% față de prețul real de piață – nu are rost să aștepți condiții mai favorabile în acest caz. În toate celelalte cazuri, poți aștepta cu o ipotecă și, de preferință, nu mai puțin de șase luni.
Dacă este posibilă amânarea achiziției de locuințe pentru 6-12 luni, atunci în acest caz, este foarte probabil ca aceeași proprietate să fie achiziționată mai ieftin decât prețurile actuale, cu 15-20%. O astfel de orientare pentru scăderea costului pe metru pătrat este valabilă pentru toate clasele de imobile rezidențiale, de la clasa economică la clasa business.
Surse:
1. https://www.bnr.ro/Situa%C8%9Bia-creditelor-cu-garan%C8%9Bie-imobiliara-acordate-persoanelor-fizice-14393-Mobile.aspx
2. https://www.bancatransilvania.ro/credite/creditele-imobiliare/creditul-imobiliar-ipotecar
Lasă un răspuns